was successfully added to your cart.

Cart

Maïte Oonk (KLM) bestuurslid DMN

Maite Oonk (KLM) treedt per september toe tot het DMN bestuur. Ze is geen onbekende voor DMN. Samen met Christine De Lille werkte ze afgelopen jaren vanuit KLM samen met de TU Delft. En ze is nauw betrokken bij het ‘Design Doing’ project waarbij IO’ers het grote KLM helpen om ‘agile’ te worden en ‘design thinking’ toe te passen bij het ontwikkelen van innovatieve(re) producten en diensten.

Maïte is van huis uit geen ontwerper. Ze studeerde International Business Administration & Marketing Management aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit). Na haar Master startte ze in 2008 als corporate management trainee bij KLM. Haar traineeship leidde Maïte naar KLM’s digital team waar ze zich richtte op innovatie en productontwikkeling. Ze klom op naar Director of Digitizing KLM Passenger Operations. Op die plek ontstond haar liefde voor design en hoe de inzet van creativiteit helpt om de complexe uitdagingen van corporates (zoals KLM) te voorzien van creatieve en effectieve oplossingen.

Inmiddels participeert Maïte in diverse onderzoekstrajecten binnen KLM. Zoals bijvoorbeeld het X-gates project waar midden in de operatie op Schiphol met design sprints wordt geïnnoveerd. Maïte: ‘Design biedt een grote corporate zoals KLM kansen om beter en effectiever te innoveren én om onze medewerkers bewuster te maken van waar het écht om draait: producten en diensten die relevant zijn en zo goed mogelijk inspelen op de werkelijke behoeften van de eindgebruikers.’

Met Maïte haalt DMN een onderzoeker vanuit de opdrachtgeverszijde binnen, een actuele en interessante combinatie. Grote organisaties werken steeds meer samen met ontwerpers binnen en buiten de eigen organisatie. In combinatie met haar werk voor KLM is ze sinds een jaar gestart met een PhD traject op de TU Delft. Daarbij richt ze zich op de vraag hoe design een bijdrage kan leveren aan o.m. internal branding, medewerkerstevredenheid en verandermanagement. ‘Het inzetten van creativiteit en tools zoals co-creatie en design thinking zorgt ervoor dat we als KLM meer onzekerheid durven toelaten, sneller kunnen testen met behulp van prototypes, en onze medewerkers actief stimuleren om met elkaar, de stakeholders en de eindgebruikers aan de slag te gaan. Door die dialoog spelen we beter in op verandering. Dat is zeer waardevol en daar wil ik binnen KLM, mijn PhD én binnen DMN als bestuurslid graag een bijdrage aan leveren’, aldus Maïte.