was successfully added to your cart.

Cart

HOE FORBO IN DE MAAKINDUSTRIE NOOIT ALLEEN ONTWERPT

Ook in de maakindustrie is en blijft design van essentieel belang voor het creëren van een duurzaam concurrentievoordeel. Hoewel deze maakindustrie deels uit Nederland verdwenen is, zijn er gelukkig nog steeds goede voorbeelden te vinden waarbij de inzet van design en het samenwerken met designers ‘het verschil’ maakt. Forbo Flooring is zo’n voorbeeldcase. DMN prees zich gelukkig om op dinsdagavond 20 maart te gast te zijn in Assendelft en alle ins en outs van een nieuw en succesvol product te horen en te zien te krijgen.

Hoe vind je jezelf als gearriveerde producent van vloeren succesvol opnieuw uit? Hoe ontwikkel je een nieuwe versie van het meest succesvolle product ooit (Forbo’s Walton)? Een innovatief product dat voldoet aan alle denkbare standaarden én een product uitgevonden in de Zaanstreek, maar verbonden aan de gehele wereld? En hoe creëer je op die wijze een winnaar van onder andere de IF Design Award 2017 en de REDDOT Award?

Deze vragen waren het onderwerp van een boeiende avond op de ‘plant’ in Assendelft. Hier gebeurt alles, van eerste idee tot daadwerkelijke productie en draait de fabriek 24/7. Willem Burmanje, Marijke Griffioen, Liesbeth Donselaar, Tamar Gaylord en Bregje Smulders namen DMN achtereenvolgens mee in de reis van concept tot industrieel eindproduct. Een traject dat al gauw zo’n twee jaar in beslag neemt. En nog wel langer als de ‘desirability’ van het product één van de doelstellingen is. We hoorden uit eerste hand over de uitdagingen in deze reis en konden de ingrediënten van de nieuwe vloer letterlijk voelen, ruiken en proeven.

DMN-voorzitter Mirjam van Coillie opende de avond en benadrukte vanuit haar eigen loopbaan bij o.m. Auping, Philips en Gazelle de uitdagingen waar designers in de maakindustrie voor staan. Willem Burmanje, Director Strategic Marketing & Communication, nam ons mee in de wereld van Forbo Flooring Systems en haar missie om bij te dragen aan ‘better environments’, waarin vloeren een belangrijke bijdrage kunnen bieden aan well-being. Forbo, beursgenoteerd aan de Zwitserse stock exchange, is naast vloeren ook actief op gebied van bouwlijmen en producten in de aandrijf- en lichte transporttechniek. Willem sprak over de rol van design binnen de divisie. Forbo concentreert de kennis en expertise binnen haar designafdeling die vanzelfsprekend veel raakvlakken heeft met R&D, productie, marketing en sales.

Een multidisciplinaire aanpak is daarbij nodig omdat die leidt tot succes. Dit werd vervolgens stap voor stap uit de doeken gedaan met behulp van de nieuwe Marmoleum Cocoa-lijn.
Willem: ‘de toegevoegde waarde van design zit hem vooral in het ontwikkelen van de overkoepelende gedachte, het idee en concept, en het verhaal achter iedere collectie’.

Senior Designer Marijke Griffioen belichtte de uitgangspunten voor design bij Forbo: het inspelen op de zintuigen (o.m. geur, kleur, textuur) en het feit dat je met behulp van vloeren veel invloed hebt op de inrichting van een gebouw. Een uniek aspect van Forbo’s vloeren is dat ze voor maar liefst 97% uit natuurlijke materialen bestaan. Het ontwerpproces van de Marmoleum Cocoa-lijn startte in 2006, toen de open vraag werd gesteld of er een nieuwe generatie van het succesvolle Walton ontwikkeld kon worden.

De keuze om gebruik te maken van natuurlijke afvalstromen van cacao – tenslotte is de Zaanstreek dé wereldwijde verwerker van cacao – bleek een gouden greep: circulair denken in combinatie met een lokale oriëntatie. Het toevoegen van cacaoschillen aan de natuurlijke Marmoleum ingrediënten bleek van grote strategische waarde. Na de introductie van de nieuwe lijn schoten de sample aanvragen en verkoopaantallen vrijwel meteen door het dak. Liesbeth Donselaar, projectmanager R&D, vertelde uitgebreid over de belangrijke rol die het concept en het inhoudelijke verhaal speelt, ook bij het overtuigen van de verkoopkanalen. Maar… uiteindelijk is de kwaliteit van doorslaggevende waarde! Er was een groot aantal testen nodig om de kwaliteit van de nieuwe vloerstructuur, die door de nieuwe oppervlaktestructuur heel anders aanvoelt en oogt, te kunnen waarborgen. Liesbeth vertelde ook over de vele uitdagingen die met het nieuwe productieproces gepaard gaan, zoals de vereiste vergunningen om ‘afval’ te mogen verwerken. Tamar Gaylord, Senior Designer legde uit hoe de keuze voor de kleurencollectie tot stand kwam en Bregje Smulders, International Product Manager, liet ons tenslotte letterlijk ervaren hoe zij de zintuigen van de verkoopkanalen heeft weten te prikkelen met onder andere – hoe kan het ook anders – heerlijke chocolade.

Tijdens de borrel werd uitgebreid nagepraat en konden de producten van Forbo worden bekeken en ervaren. De ruim twintig aanwezigen waren blij door deze case nogmaals de toegevoegde waarde van design voor de (Nederlandse) maakindustrie bevestigd te krijgen. Interessant was ook om heel concreet de rol van ‘embedded’ design en designmanagement binnen een industrie uitgelicht te zien met behulp van een goed onderbouwde en prijswinnende case, die zeer enthousiast uit de eerste hand toegelicht werd door alle betrokkenen vanuit Forbo. Kortom: een zeer geslaagde avond op locatie in Assendelft!

Met veel dank voor de openheid, ontvangst en presentaties door het team dat betrokken was bij de introductie van Marmoleum Cocoa: Willem Burmanje, Marijke Griffioen, Liesbeth Donselaar, Tamar Gaylord en Bregje Smulders.

Verslag en foto: Maïte Oonk